petak, 9. prosinca 2011.

ORION

Orion je po mnogima najljepše zviježđe noćnog neba jer sadrži veoma sjajne zvijezde, veoma je lako prepoznatljivo, i ima najsjajniju maglicu vidljivu golim okom M42 ili Orionovu maglicu.

Najsjajnija crvenkasta zvijezda je Betelgeuse. To je crveni superdiv udaljen otprilike 430 s.g. (svjetlosnih godina) i ta je zvijezda čak 630 puta veća od Sunca i 14 puta masivnija.

Desno od njega je Bellatrix, tri zvijezde u sredini su takozvani kosci ili Orionov pojas, a to su od lijeva nadesno Alnitak, Alnilam i Mintaka. Sve su to mlade vruče zvijezde oko 20 puta veće od Sunca.

Najsjajnija plavkasta zvijezda je Rigel. To je superdiv 70 puta veći i 17 puta masivniji od Sunca, udaljen je oko 850 s.g.

Ispod orionovog pojasa, vide se kao 3 zvijezde. To je zamišljeno kao Orionov nož. Ova crvenkasta ''zvijezdica'' nije zapravo zvijezda, nego slavna Orionova maglica ili M42.


Na slici se također vidi i slabija M43 iznad M42.
M42 je veliko rodilište zvijezda,a vidi se jer reflektira svjetlost zvijezda.
Ovaj objekt je veoma sjajan i lako se vidi i golim okom. Fenomenalan je za promatranje dvogledom i teleskopom ,ali ne preveliko povečanje.
Naravno ova prekrasna boja vidi se samo na slikama, jer ljudsko oko nije dovoljno osjetljivo da vidi ovu svjetlost s amaterskim teleskopima ili dvogledom. Ja sam ovu maglicu vidio kao zelenkasti objekt, također sam nazirao i M43,ali jedva jedvice.
Svakako pogledati.

Maglica Konjska Glava je vidljiva samo sa jako velikim povečanjem,ali ima veoma zanimljiv oblik po kojemu je i dobila ime.


Da je slika malo veća, vidio bi se Alnitak sa lijeve strane.

Orionov pojas ili kosci pokazuju u smjeru najsjajnije zvijezde noćnog neba koja se zove Sirius ,a nalazi se u zviježđu VELIKI PAS

Ono uokvireno na slici su 2 otvorena zvjezdana skupa. Lijevo je M47 ,a ispod Siriusa je M41.

Sirius je tako sjajan jer je jedna od nama najbližih zvijezda. Udaljen je samo 8.6 s.g. i to je zapravo dvostruki sustav zvijezda,ali susjed ima magnitudu 11.3 pa nikako nije vidljiv golim okom.


Afričko pleme Dogoni su odavno znali za postojanje Siriusa B, kao što su rekli i da postoji Sirius C koji još nije otkriven. Eto koga zanima neka si pogleda nešto o toj misteriji u jednoj od tema ovdje.

M41

M47




Također se nazire golim okom.

Nema komentara:

Objavi komentar