petak, 9. prosinca 2011.

MJESEC

 


Mjesečev krajolik je u potpunosti drugačiji od Zemljinog. Umjesto dominacije kontinenata i oceana, Mjesečevo lice je posvuda izbrazdano kraterima - okruglim udubinama ili zavalama, koje su stvorene udarima međuplanetarnih gromada kamenja tokom povijesti Sunčevog sustava. Krateri su sada tihi svjedoci vremena od prije nekoliko milijardi godina - kada su sudari sa takvim veliki tijelima bili mnogo češći.
Sl 1. Odnos veličina u mjerilu: Mjesec  i Zemlja
Zemlja je također iskusila izobilje takvih udara, ali naš planet ima nekoliko karakteristika koje brišu kratere relativno brzo (na geološkoj vremenskoj skali) - ili čak potpuno sprječava njihovu pojavu.
Zemljina atmosfera sagorijeva manje komade asteroidnih metala i stijena ili leda uslijed trenja. Tipična brzina takvih meteorida je oko 25,000 km/h - intenzivna vrućina izazvana trenjem sa zrakom ih jednostavno "ispari"; dok gore, vidimo užarene tragove na nebu, poznate kao meteorite (ponekad zvane "padajuće zvijezde). Mjesec nema atmosferu, tako da i najmanji komad čestice sa velikom brzinom može pogoditi površinu i stvoriti krater.

   Sl .  2    Zemlja, Mjesec i udaljenost između njih u mjerilu
Na Zemlji, erozija uslijed vode i vjetra uglavnom "obriše" kratere koje proizvedu objekti dovoljno veliki da dođu do površine zemlje. Ovisno o klimatskim karakteristikama na mjestu udara, krater veličine 1 kilometra u promjeru (poput onog poznatog meteorskog kratera u Arizoni) može biti potpuno promijenjen erozijom u svega 100,000 godina (imajte na umu da je sto tisuća godina svega 1/10,000 dio od milijarde godina, a vjeruje se da je Sunčev sustav star oko četiri i pol milijarde godina). Mjesec nema zrak i vodu da izvrše bilo kakvu eroziju kratera pa još uvijek trpi ožiljke stare milijardama godina.
Površinske aktivnosti na Zemlji poput vulkana, potresa te polaganog pomicanja kore (pomaci tektonskih ploča), uspješno sakrivaju najveće kratere tokom razdoblja od par milijuna do stotina milijuna godina. Mjesec je geološki mrtav planet, pa mu nedostaje proces "liječenja".
 
Sl 3. Mora i uzvisine
Formiranje kratera
Možemo očekivati da udarni krateri imaju različite oblike, ovisno o kutu pod kojim je komad udario u zemlju - dakle da samo udari koji su došli direktno odozgora imaju kružni oblik. Međutim svi Mjesečevi (osim svega nekoliko), krateri su kružni. Zapravo je kružni oblik tih kratera bi često korišten kao argument protiv takozvane "hipoteze udara" kod stvaranja kratera. Pa ipak, veličina udara koja je formirala kratere na Mjesecu (i drugdje) su to napravili eksplozijom a ne samo udubljivanjem zemlje. Krateri stvoreni takvim eksplozijama - sličnim onima stvorenim artiljerijskim granatama - su kružni, bez obzira iz kojeg su smjera došli.
Izvor energije za udarnu eksploziju dolazi od brzine objekta koji udara. Međuplanetarni komad koji juri prema Mjesecu dođe do minimalnog ubrzanja od 8,000 km/h pri mjestu udara. Pri toj brzini, nagli sudar meteorida (tako se nazivaju ti komadi koji lete svemirom) sa površinom Mjeseca stvara dovoljno topline da ispari samog (ili djelomično) sebe, te nešto zemlje na koju padne. Taj ispareni materijal se naglo širi - eksplodira - i stvori kružni krater.
 Sl 4. Površina Mjeseca
Raznoliki krateri
Uz toplinu i svjetlo, sila udarne eksplozije izbaci velik dio materijala van "zdjele" po obližnjem terenu. Ponekad se taj materijal rasprostre zrakastim prugama koje se protežu i šire oko kratera.
Krateri veći od 10 kilometara u promjeru često imaju vrhove u sredini. To su planine ili brjegovi koji su izgurani pritiskom Mjeseca kada je odstranjena težina stijena koje su raznesene udarom.
Najveća udarana obilježja na Mjesecu su enormne udarne zavale: velike kružne ravnice od 300 do preko tisuću kilometara u promjeru. Postoji samo dvadesetak takvih kratera i svi veći su na "prednjoj" strani Mjeseca (ona okrenuta Zemlji). Astronomi vjeruju da je većina tih zavala formirana prije četiri milijarde godina u relativno kratkom vremenskom periodu. Zašto su se najveći udari desili upravo tada, nije poznato, ali je očito da su nakon toga uslijedili samo mali udari.
 
 Sl 5. Astronauti na Mjesecu
Mora (nizine) i gorja
Tlo velikih zavala na strani Mjeseca koja je okrenuta prema Zemlji je pokriveno golemim prostranstvima tamno obojanih stijena. Te velike ravnine su relativno glatke i imaju manje velikih kratera nego druga područja Mjeseca. Naziva ih se nizinama, ili još češće morima, jer su Galileo i ostali rani istraživači mislili da ona predstavljaju glatka područja gdje se nalazi voda. Danas znamo da to nije voda, nego već okamenjena lava koja je tekla kroz niža područja Mjeseca nakon što je izbačena velikim udarima koji su formirali zavale. Uzorci materijala sa tih mora su doneseni na Zemlju od strane astronauta iz programa Apollo i ustanovljena im je starost od 3.9 do 3.2 milijardi godina, što je mlađe od ostalih područja Mjesečeve kore. Gorja pak zauzimaju oko 80% površine Mjeseca (uključujući gotovo cijelu tamnu stranu Mjeseca), i uglavnom su prožeta starim udarnim kraterima.
 Sl 6. Traženje prikladnog mjesta za iskop
Povijest Mjesečeve površine
Naš moderni pogled na povijest Mjeseca se uglavnom zasniva na analizi uzoraka Mjesečeve površine koje su donijele letjelice SAD-a i bivšeg SSSR-a, u razdoblju od 1960-tih i 1970-tih godina prošlog stoljeća. Čini se da je Mjesec nastao u otprilike isto vrijeme kada Zemlja i drugi planeti, otprilike prije 4.6 milijardi godina. Rano u povijesti, kiša kamenja koje je preostalo od formiranja Sunčevog sustava, bombardiralo je i prekrilo površinu Mjeseca kraterima. Najveći od njih - oni koji su napravili velike zavale - dogodili su se pod kraj razdoblja najvećih bombardiranja, prije 4 milijarde godina. Tokom sljedećih milijardu godina nakon toga, lava je istjecala iz Mjesečeve unutrašnjosti, poplavljujući doline i starajući mora. Od tada je bilo jako malo aktivnosti na Mjesečevoj površini, osim sporadičnih udara koji su stvarali kratere, uglavnom manji komadi. Tek mnogo kasnije, bilo je nekoliko manjih posjeta "objekata" koji su ostavili otiske na Mjesecu umjesto kratera - bilo je to dvanaest Američkih astronauta.
 Sl 7. Astronauti na Mjesecu
Istraživanje Mjeseca
Ljudi su promatrali Mjesec milijunima godina, koliko su naše vrste na ovom planetu. Ipak, tokom kratkog vremenskog perioda od 18 godina, mi smo poslali letjelicu na Mjesec, koja nam je rekla više o našem satelitu nego što smo naučili tokom svih ovih milenija koji su prošli.
Od 1959-te godine (kada je letjelica Luna 1 obišla prvi put pored Mjeseca), do 1976-te godine (kada je Luna 24 donijela zadnji Mjesečev uzorak na Zemlju), 32 bez-ljudske letjelice i 9 ljudskih, uspješno je posjetilo Mjesec ili područje pored Mjeseca. To je bilo izrazito uzbudljivo vrijeme za proživjeti kada smo mi ljudska bića prvi puta upregnuli naše mogućnosti da putujemo svemirom.
 Sl 8. Astronaut u mjesečevom modulu
Možemo primijetiti da su sve misije na Mjesec koje su predočene u tabeli, bile lansirane od bivšeg Sovjetskog Saveza ili SAD-a. Mnoge, ako ne sve, su imale jak politički poticaj koji je bio između 1959-76, utrke za svemirskim brodom koji će doći do Mjeseca. Svemir (i posebno Mjesec) se je gledalo kao mjesto za dokazivanje tehnološke moći tih dviju "supersila". U tom smislu SAD su dobile "utrku" na Mjesec; Apollo program stvorio je jedina do sada slijetanja sa ljudskom posadom. Pa ipak, može se raspraviti da su Sovjeti bili više dosljedni i ustrajni u svojem Mjesečevom programu. Naime, njihove automatizirane Luna letjelice su nastavile svoj program još četiri godine nakon Apollo programa.
 Sl 9. Pogled na stijenu
Od istinskih znanstvenih koristi koje su došle kao rezultat ove velike političke utrke, svakako je mnogo detaljnije poznavanje našeg susjednog svijeta, njegovog sastava i strukture, mnogo čišća slika njegove geološke prošlosti i budućnosti i stotine tisuća fascinantnih fotografija. Fotografije koje je donijela posada Apolla, letjelica Surveyor, Lune orbiteri i druge letjelice pridonose značajanom događaju u povijesti naše vrste. One su naše kolektivno pamćenje našeg prvog posjeta drugom svijetu.
 Sl 10. Pogled na Zemlju

Popis misija bez posade koje su išle na Mjesec
 
Letjelica
Datum lansiranja
Bilješke



Luna 1
01/02/59
Prvi prelet Mjeseca
Luna 2
09/12/59
Pad na Mjesec 09/14; prvi objekt na Mjesecu ljudskog podrijetla
Luna 3
10/04/59
Prelet, prve fotografije tamne strane Mjeseca
Ranger 7
07/28/64
Prve snimke iz blizine; pad na Mare Nubium
Ranger 8
02/17/65
Pad na Mare Tranquillitatis
Ranger 9
03/21/65
Pad na krater Alphonsus
Zond 3
07/18/65
Snimke tamne strane
Luna 9
01/31/66
(02/03/66)
Prvo meko spuštanje na Mjesec u
Oceanus Procellarum
Luna 10
03/31/66
Prva letjelica koja je ušla u orbitu oko Mjeseca
Surveyor 1
05/30/66
Meko spuštanje na Oceanus Procellarum
Lunar Orbiter 1
08/10/66
Fotografiranje mjesta predloženih za slijetanje Apolla
Luna 11
08/24/66
Orbiter
Luna 12
10/22/66
Prvi Sovjetski orbiter koji je poslao fotografije
Lunar Orbiter 2
11/06/66
Fotografiranje mjesta predloženih za slijetanje Apolla
Luna 13
12/21/66
Meko spuštanje u Oceanus Procellarum
Lunar Orbiter 3
02/05/67
Fotografiranje mjesta predloženih za slijetanje Apolla
Surveyor 3
04/17/67
Meko spuštanje u Oceanus Procellarum, posječen od strane astronauta Apolla 12 god 1969
Lunar Orbiter 4
05/04/67
Fotografije za mapiranje tamne strane
Explorer 35
07/19/67
Studija magnetnog polja Mjeseca iz Mjesečeve orbite
Lunar Orbiter 5
08/01/67
Fotografije za mapiranje tamne strane
Surveyor 5
09/08/67
Meko spuštanje u Mare Tranquillitatis
Surveyor 6
11/07/67
Meko spuštanje u Sinus Medii
Surveyor 7
01/07/68
Sletio pored kratera Tycho
Luna 14
04/07/68
Orbiter
Luna 16
09/12/70
Lander; prvo automatizirano vraćanje Mjesečevih uzoraka tla na Zemlju (101 gram)
Luna 17
11/10/70
Automatizorno vozilo, putovalo 10.5 km po površini
Luna 19
09/28/71
Orbiter
Luna 20
02/14/72
Lander; dostavio oko 100 grama uzoraka tla na Zemlju
Luna 21
01/08/73
Lunokhod prošao preko 35 km na površini
Luna 22
05/29/74
Orbiter
Luna 23
10/28/74
Lander; ali bez vraćenih uzoraka
Luna 24
08/09/76
Lander; vratio oko 150 grama uzoraka na Zemlju
[Letjelice Luna iZond su bile Sovjetske, sve ostale su od SAD-a.]

 Sl 11. Uspješno slijetanje posade Apolla 14
Misije iz programa Apollo
 
Misija
Datum lansiranja
Posada
Bilješke




Apollo 11  
07/16/69  
Neil A. Armstrong*
Michael Collins
Edwin E. Aldrin, Jr.*
Prvo spuštanje ljudske posade 07/20/69, u Mare Tranquillitatis
Apollo 12
11/14/69
Charles Conrad, Jr.*
Richard F. Gordon
Alan L. Bean*
Sletjeli u Oceanus Procellarum
Apollo 13
04/11/70
James A. Lovell, Jr.
John L. Swigert, Jr.
Fred W. Haise, Jr.
Nezgoda na putu prisilila ih je na povratak na Zemlju
Apollo 14
01/31/71
Alan B. Shepard, Jr.*
Stuart A. Roosa
Edgar D. Mitchell*
Sletjeli na Fra Mauro
Apollo 15
07/26/71
David R. Scott*
Alfred M. Worden
James B. Irwin*
Sletjeli na rub od Imbrium Basina pored Apennine Mountains
Apollo 16
04/16/72
John W. Young*
Thomas K. Mattingley, II
Charles M. Duke, Jr.
Sletjeli na gorje pored Kratera Descartes
Apollo 17
12/07/72
Eugene A. Ceman*
Ronald E. Evans
Harrison H. Schmitt*
Sletjeli u dolinu Taurus Littrow
* Hodali na Mjesecu

Nema komentara:

Objavi komentar