četvrtak, 8. prosinca 2011.

MERKUR

Planet Merkur je jako teško opažati zbog njegove blizine Suncu,a na nebu je vidljiv svega nekoliko dana u godini.Unatoč tome,bio je poznat još u doba Sumerana(3000 godina p.k.). Grci su mu nadjenuli dva imena: zvali su ga Apollo kad bi se pojavljivao u zoru,a Hermes kad bi se pojavljivao predvečer.
Rimljani su planet nazvali Merkur,po bogu trgovine i putovanja,vjerojatno zbog njegovog iznenadnog pojavljivanja i nestajanja u svega nekoliko dana.
Samo je jedna letjelica posjetila Merkur ( Mariner10).
Preletio je planet tri puta i zabilježio je precizne slike samo 45% njegove površine.
Merkur je najmanji planet Sunčevog sustava. Njegov promjer iznosi 4880 km; 1 dan traje 58,65 zemaljskih dana; godina traje 88 dana; temperatura na njegovoj površini se kreče od -180°C (na strani okrenutoj dalje od Sunca),do 450°C ( na strani okrenutoj prema Suncu).
Merkurova putanja,za planete, je vrlo izdužena; Suncu priđe i na 46 milijuna kilometara,dok se zna udaljiti i do 70 milijuna kilometara. Do 1962. godine smatralo se da Merkurov dan traje jednako kao i Merkurova godina,tako da je uvijek istom stranom okrenut prema Suncu kao što je Mjesec prema Zemlji. No, pomnijim radarskim istraživanjima utvrđeno je da se on okrene tri puta oko svoje osi za vrijeme dva okreta oko Sunca. To je jedini dosad poznati objekt u Sunčevu sustavu koji utjecajem gravitacijske sile većeg tijela nema omjer dana i godine 1:1.
Merkur je u mnogo stvari sličan našem Mjesecu. Površina je puna kratera,što pokazuje da nema seizmičkih aktivnosti; nema atmosfere (tlak je milijardu puta manji nego na Zemlji).Glavna razlika Merkura i Mjeseca je u tome što je srednja gustoća Merkura gotovo dvostruko veća, što bi se moglo objasniti postojanjem velike metalne jezgre unutar planeta. Pretpostavlja se da je bar jedan dio jezgre rastaljen,a zbog nje postoji i slabo magnetsko polje.
Merkur nema satelita,jer je preblizu Suncu da bi se ijedan uspio održati.

Nema komentara:

Objavi komentar